Social Icons


Η μουσική των σφαιρών






Η μουσική των σφαιρών είναι η σχέση της μουσικής και των αρμονικών ήχων με τις κινήσεις στο σύμπαν στον φυσικό κόσμο. Στην δημιουργία αυτής της μουσικής υπάρχουν μυστικιστικές και πνευματικές ποιότητες οι οποίες μεταδίδονται μέσα από τους ήχους της σύνθεσης. Η μουσική αποτελεί και μορφή δυαδικότητας υψηλών και χαμηλών δονήσεων, μεταξύ αρμονίας και παραφωνίας. Η αρμονία παράγει συναισθήματα γαλήνης ενώ η παραφωνία συναισθήματα έντασης. Κανένα από τα δύο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.
Ο Πυθαγόρας ανακάλυψε την φυσική σχέση που εκφράζεται σαν αναλογίες μεταξύ ύλης και ήχου. Λέγεται επίσης ότι εφηύρε το μονόχορδο που ήταν μία τεντωμένη χορδή εντέρου σε ξύλινη σανίδα με ηχητικές σκάλες μελετώντας την σχέση των αριθμών έτσι με τους ήχους.
Η μουσική των σφαιρών στην Πυθαγόρεια φιλοσοφία είναι η αρμονία που παράγεται από τα ουράνια σώματα στις τροχιές τους και η οποία δεν μπορεί να ακουστεί από τους ανθρώπους. Ο Πυθαγόρας δίδασκε ότι οι κινήσεις των αστεριών κυβερνιώντουσαν από σταθερούς νόμους οι οποίοι σύμφωνα με τους αριθμούς μπορούν να δώσουν αρμονία στους ήχους. Οι τέλειες αρμονίες οι οποίες δημιουργούν οι κινούμενοι πλανήτες στο σύμπαν επεκτάθηκε από τον Πλάτωνα και απορρίφθηκε από τον Αριστοτέλη. Οι άνθρωποι βρίσκονται μεταξύ της τέλειας αρμονίας των ουράνιων σωμάτων και του πιθανού χάους και αναρχίας των κατώτερων κόσμων.

Translate