Social Icons


Αριστοφάνης, ο μεγάλος ποιητής της αρχαίας κωμωδίας



 

Ο Ἀριστοφάνης, ο μεγάλος Αθηναίος ποιήτης του 5ου π.Χ αιώνα ήταν γιος του Φιλίππου από τον δήμο Κυδαθηναίων και λόγω της καταγωγής του πατέρα του θεωρούνταν γνήσιος Αθηναίος πολίτης. Γεννήθηκε στα μέσα του 5ου π.Χ αιώνα και πέθανε το 386 π.Χ . Ηταν ο σημαντικότερος εκπροσώπος της αρχαίας αθηναϊκής κωμωδίας και ο μοναδικός, του οποίου σώζονται σήμερα ακέραια έργα. Συνέγραψε 46 κωμωδίες από τις οποίες σώζονται ολόκληρες οι έντεκα, ενώ σώζονται επίσης μέχρι σήμερα 924 αποσπάσματα από άλλες κωμωδίες του.
Δεν γνωρίζουμε πολλά για την ζωή του σήμερα και κάποια στοιχεία για αυτόν τα βρίσκουμε στις ίδιες του τις κωμωδίες και αυτό με επιφύλαξη. Εζησε στην Αθήνα κατά τον Χρυσό αιώνα του Περικλή, μιας Αθήνας που άνθιζε σε δύναμη, τέχνες και δημοκρατία. Ο Περικλής στην εποχή του ήταν η σημαντική προσωπικότητα και στα χρόνια του συνάφθηκαν συμφωνίες ειρήνης με την Σπάρτη και τους Πέρσες, ενώ χτίστηκαν τα λαμπρά οικοδομήματα τηςΑκρόπολης. Ο Αριστοφάνης ήταν νέος σε ηλικία όταν ξέσπασε το 431 π.Χ ο καταστροφικός πόλεμος, για την Αθήνα, με την Σπάρτη.
Παντρευτήκε νέος ενώ απέκτησε 3 γιούς από τον γάμο του. Ο Αραρότας, ο μικρότερος του γιός ήταν και αυτός κωμικός ποιητής. 
Κατά την περίοδο της ακμής του κέρδισε 10 πρώτα μεγάλα βραβεία σε σημαντικούς θεατρικούς διαγωνισμούς. Μέσα από τα έργα του διακρίνουμε την εξαιρετική του μόρφωση ενώ γνώριζε τέλεια και τα έργα των προηγούμενων κωμικών και δραματικών ποιητών όπως ο Αισχύλος (για τον οποίο έτρεφε ιδιαίτερο θαυμασμό - στους Βατράχους του δίνει το πρώτο βραβείο ανάμεσα στους τραγικούς ποιητές) και μέσα από τις γνώσεις του τελειοποίησε την σκηνική τέχνη και παρουσίαση μέσα από τις κωμωδίες του. 

Translate